Sketcher: Elipsă definită prin centru

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Sketcher CreateEllipseByCenter and the translation is 27% complete.
Outdated translations are marked like this.

Sketcher CreateEllipse.png Sketcher Create Ellipse by center

Menu location
Sketch → Sketcher geometries → Create ellipse by center
Workbenches
Sketcher
Default shortcut
None
Introduced in version
0.15
See also
Sketcher Ellipse by 3 Points, Sketcher Circle, Sketcher Arc of Ellipse

Descriere

Acest instrument desenează o elipsă prin alegerea a 3 puncte: centrul, sfârșitul semiaxei majore, semiaxa minoră. Când porniți instrumentul, indicatorul mouse-ului se modifică într-o cruce albă cu o pictogramă ca o elipsă roșie. Pe lângă acestea, coordonatele sunt afișate în timp real.

Sketcher EllipseExample1.png

The sequence of clicks is indicated by yellow arrows with numbers.
C is the center, a the major diameter, b the minor diameter, F1 and F2 are foci.

Utilizare

  • Apelați comanda făcând clic pe butonul unei bare de instrumente, selectând elementul de meniu sau utilizând comanda rapidă de la tastatură (trebuie să fie atribuită mai întâi în Interface Customization).
  • Primul clic în vizualizarea 3D stabilește centrul de elipsă. Al doilea clic stabilește prima rază/semiaxă și orientarea elipsei. Al treilea clic stabilește cealaltă rază (distanța de la linia definită de primele două clicuri este a doua rază).
  • După al treilea clic, elipsa este creată, împreună cu un set de geometrie de construcție aliniată la ea (diametrul major, diametrul minor, două focare). Geometria construcției poate fi ștearăs manual dacă nu mai este necesară și este recreată mai târziu. A se vedea Sketcher Show Hide Internal Geometry.
  • Apăsând ESC sau făcând click pe butonul din dreapta al mouse-lui se părăsește această funcție.

Peculiarities

Particularități

  • Axele majore și minore ale elipsei sunt stricte și nu pot fi schimbate prin redimensionarea elipselor. Aceasta este o consecință a parametrizării rezolvitorului utilizat (centrul (x, y), focus1 (x, y) și lungimea razei minore (b)) și același comportament strict ca al OpenCascade. Elipsa trebuie rotită pentru a se schimba axele.
  • Elipsa poate funcționa ca un cerc atunci când semiaxele sale majoră și minoră sunt șterse, iar unul dintre focare este constrâns să coincidă cu centrul. Dar constrângerea razei nu va funcționa pe un astfel de cerc.
  • Deplasarea/Mișcarea elipsei prinsă de margine are același rezulta cu mișcarea elipsei având selectat centrul.