Manual:Crearea și manipularea geometriei

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Manual:Creating and manipulating geometry and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.

There is another table of contents for the FreeCAD Online Help system.


În capitolele anterioare, am aflat despre diferitele ateliere de lucru ale FreeCAD și despre modul în care fiecare dintre ele implementează propriile instrumente și tipuri de geometrii. Același concept se aplică atunci când lucrați din codul Python.

De asemenea, am văzut că marea majoritate a atelierelor de lucru FreeCAD depind de una foarte fundamentală: Part Workbench. De fapt, multe alte ateliere de lucru, cum ar fi Draft și Arch, fac exact ceea ce vom face în acest capitol: utilizează codul Python pentru a crea și manipula geometria pieselor.

Deci, primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a lucra cu geometria pieselor, este de a face Python echivalentă cu comutarea la Workbench Part: import modulul Part:

import Part

Luați un minut pentru a explora conținutul Atelierului Part (Workbench), tastând Part și navigând prin diferitele metode propuse aici. Atelierul Piese (Part) oferă mai multe funcții de comode, cum ar fi makeBox, makeCircle, etc ... care vor construi instantaneu un obiect pentru tine. Încercați aceasta, de exemplu:

Part.makeBox(3,5,7)

Când apăsați Enter după introducerea liniei de mai sus, în vizualizarea 3D nu va apărea nimic, dar ceva similar va fi tipărit pe consolă Python:

<Solid object at 0x5f43600>

Aici intră în scenă un concept important. Ceea ce am creat aici este o Formă de Piesă Acesta nu este un document obiect al FreeCAD (nu încă). În FreeCAD, obiectele și geometria lor sunt independente. Gândiți-vă la un document obiect al FreeCAD ca la un container, care va găzdui o formă. Obiectele parametrice vor avea de asemenea proprietăți precum Lungime și Lățime și vor recalculate forma lor din zbor, ori de câte ori se schimbă una dintre proprietăți. Ceea ce am făcut aici este de a calcula manual o formă.

Acum putem crea cu ușurință un document obiect "generic" în documentul curent (asigurați-vă că aveți cel puțin un nou document deschis) și dați-i o formă de cutie așa cum am și făcut-o:

boxShape = Part.makeBox(3,5,7)
myObj = FreeCAD.ActiveDocument.addObject("Part::Feature","MyNewBox")
myObj.Shape = boxShape
FreeCAD.ActiveDocument.recompute()

Notați cum am tratat myObj.Shape, vedeți că acest lucru se face exact așa cum am făcut în capitolul anterior, când am schimbat alte proprietăți ale unui obiect, cum ar fi box.Height = 5. În realitate, Shape este de asemenea o proprietate, la fel ca Height. Doar aveți nevoie de o formă de Piesă, nu de un număr. În capitolul următor, vom examina mai detaliat modul în care sunt construite aceste obiecte parametrice.

Pentru moment, să explorăm mai detaliat Formatele noastre. La finalul capitolului, atelierul Part ([Manual:Traditional modeling, the CSG way|traditional modeling with the Part Workbench]) am arătat o masă care explică modul în care sunt construite formele în Part, precum și componentele lor diferite (Vertex, Edges, Faces, etc.). Exact aceleași componente există aici și pot fi preluate din Python. Formele de Piese (Shape Part) au întotdeauna următoarele atribute: Vertexes, Edges, Wires, Faces, Shells and Solids. Toate acestea sunt liste, care pot conține orice număr de elemente sau să fie vide

print(boxShape.Vertexes)
print(boxShape.Edges)
print(boxShape.Wires)
print(boxShape.Faces)
print(boxShape.Shells)
print(boxShape.Solids)

De exemplu, hai să găsim zona de mai sus a fiecărei fațete a formei noastre de cutie de mai sus:

for f in boxShape.Faces:
   print(f.Area)

Pentru fiecare margine, există un punct de început și un punct final:

for e in boxShape.Edges:
   print("New edge")
   print("Start point:")
   print(e.Vertexes[0].Point)
   print("End point:")
   print(e.Vertexes[1].Point)

După cum vedeți, dacă boxShape are un atribut "Vertexes", fiecare Edge al boxShape are și un atribut "Vertexes". Așa cum ne putem aștepta, boxShape va avea 8 vârfuri, în timp ce marginea va avea doar 2, care fac parte din lista celor 8.

Noi putem verifica întodeauna care este tipul formei :

print(boxShape.ShapeType)
print(boxShape.Faces[0].ShapeType)
print(boxShape.Vertexes[2].ShapeType)

Deci, pentru a relua tema Formele piesei (Part Shape): Totul începe cu Vertex. Cu unul sau două vârfuri, formați o margine (un cerc complet are doar un vertex). Cu una sau mai multe muchii, formați un fir(polilinie). Cu unul sau mai multe cabluri închise, formați o față (firele suplimentare devin "găuri" în fața). Cu una sau mai multe fire, formați un o cochilie(Shell). Atunci când un Shell este complet închis (etanș), puteți forma un Solid din acesta. Și, în final, puteți să alăturați oricâte forme(Shape) de orice tip, împreună, formând ceea ce se numește un compus(Compound).

Acum putem încerca să creăm forme complexe de la zero, prin construirea tuturor componentelor lor una câte una. De exemplu, să încercăm să creăm un volum ca acesta:

Exercise python 03.jpg

Vom începe prin a crea o formă plană în felul următor:

Wire.png

În primul rând, să formăm cele patru puncte de bază:

V1 = FreeCAD.Vector(0,10,0)
V2 = FreeCAD.Vector(30,10,0)
V3 = FreeCAD.Vector(30,-10,0)
V4 = FreeCAD.Vector(0,-10,0)

Apoi creăm două segmente liniare:

Line.png

L1 = Part.LineSegment(V1,V2)
L2 = Part.LineSegment(V4,V3)

Notați că nu era nevoie să creăm Vertices? Am putea crea imediat Parts.Lines de la FreeCAD Vectors. Asta pentru că nu am creat Edges încă. O Part.Line (precum și Part.Circle, Part.Arc, Part.Ellipse sau Part.BSpline) nu creează o Edge, ci mai degrabă o geometrie de bază pe care va fi creată o Edge. Muchiile (Edges) sunt întotdeauna făcute dintr-o astfel de geometrie de bază, care se numește atributul Curve. Deci, dacă aveți o margine, faceți:

print(Edge.Curve)

vă va arăta ce fel de margine este, adică dacă se bazează pe o linie, pe un arc etc. Dar să ne întoarcem la exercițiul nostru și să construim segmentele arcului. Pentru aceasta, vom avea nevoie de un al treilea punct, astfel încât să putem folosi convenabil Part.Arc, care are 3 puncte:

Circel.png

VC1 = FreeCAD.Vector(-10,0,0)
C1 = Part.Arc(V1,VC1,V4)
VC2 = FreeCAD.Vector(40,0,0)
C2 = Part.Arc(V2,VC2,V3)

Acum avem 2 linii (L1 and L2) și 2 arcuri (C1 and C2). trebuei să le transformăm în muchii(edges):

E1 = Part.Edge(L1)
E2 = Part.Edge(L2)
E3 = Part.Edge(C1)
E4 = Part.Edge(C2)

Alternativ, geometrii de bază au, de asemenea, o funcție toShape () care face exact același lucru:

E1 = L1.toShape()
E2 = L2.toShape()
 ...

Odată ce avem o serie de margini, putem acum să formăm o polilinie, oferindu-i o listă de muchii. Trebuie să avem grijă de ordinea lor.

W = Part.Wire([E1,E4,E2,E3])

Și putem verifica dacă polilinia dvs. a fost corect înțeleasă și că contrul este corect închis:

print( W.isClosed() )

Care va imprima "Adevărat" sau "Fals". Pentru a face o fațetă, avem nevoie de polilinii închise, deci este întotdeauna o idee bună să verificați faptul acesta înainte de a crea fațetă. Acum putem crea o fațetă, oferindu-i o singură polilinie (sau o listă de polilinii dacă vrem și găuri în fațetă):

F = Part.Face(W)

Then we extrude it:

P = F.extrude(FreeCAD.Vector(0,0,10))

Note that P is already a Solid:

print(P.ShapeType)

Acest lucru se datorează faptului că atunci când extrudăm o singură față, întotdeauna obținem un Solid. Acest lucru nu ar fi cazul, de exemplu, dacă am fi extrudat o poliline(Wire) în schimb:

S = W.extrude(FreeCAD.Vector(0,0,10))
print(S.ShapeType)

Care, desigur, ne va da o cochilie goală, cu fațetele de sus și de jos lipsă.

Acum că avem Forma noastră finală, suntem nerăbdători să o vedem pe ecran! Deci, să creăm un obiect generic și să-l atribuim noului nostru Solid :

myObj2 = FreeCAD.ActiveDocument.addObject("Part::Feature","My_Strange_Solid")
myObj2.Shape = P
FreeCAD.ActiveDocument.recompute()

În mod alternativ, modulul Part oferă, de asemenea, o scurtătură care face operația de mai sus mai rapidă (dar nu puteți alege numele obiectului):

Part.show(P)

Toate cele de mai sus, și multe altele, sunt explicate în detaliu pe pagina Part Scripting, împreună cu exemple.

De citit în plus