Početna Stranica

From FreeCAD Documentation
This page is a translated version of the page Main Page and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Uvod

Ovdje se nalazi wiki dokumentacija programa FreeCAD. Imate više mogućnosti za pregledavanje dokumentacije: možete istraživati u korisničkom okruženju ili koristite priručnik. Ova dokumentacija (wiki) je rad u tijeku koji je napisan od zajednice korisnika i razvojnih programera programa FreeCAD. Ako pronađete informacije koje su pogrešne ili koje nedostaju, molimo pomozite help FreeCAD!

Korisnička okruženja

Korisničko okruženje: Ova stranica sadrži dokumentaciju korisnu za korisnike FreeCAD-a: lista radnih površina programa, detaljne upute kako instalirati i koristiti FreeCAD aplikacije, vježbe, i sve što trebate za početi sa radom u programu FreeCAD.
Napredno korisničko okruženje:Ova stranica prikuplja dokumentaciju za napredne korisnike i ljude zainteresirane za pisanje python skripti. Tamo će te naći i spremište makronaredbi, upute o tome kako ih instalirati i koristiti te više informacija o prilagodbi FreeCAD-a prema vašim specifičnim potrebama.
Programersko okruženje:Ovaj odjeljak sadrži materijal za programere: Kako sastaviti FreeCAD, kako je strukturiran izvorni kod FreeCAD-a i kako se kretati u izvornom kodu, i kako razviti nove radne površine, i kako ugraditi FreeCAD u svoj program.

Priručnik

FreeCAD priručnik je još jedan, linearniji način prikazivanja informacija sadržanih na ovoj wiki stranici. Dizajniran je za čitanje poput knjige i upoznaje vas s mnogim drugim stranicama iz okruženja gore. Također su dostupne i ebook verzija, kao i nekoliko prijevoda u pdf formatu.

Sadržaj

Slijedeća tabela lista sve artikle kostura wiki stranice izvan-mrežne (offline) dokumentacije isporučene s FreeCAD aplikacijom. Već je dostupno na više jezika:

Uključite se

Kako sudjelovati

Dosta je toga za napraviti unutar projekta FreeCAD, ako ste zainteresirani za pomoć. Naravno, postoje programski zadatci za C + + ili Python programere, ali postoje i mnoge stvari koje možete učiniti čak i ako ne možete kodirati, kao što je

  • pisanje dokumentacije i Uređivanje wiki stranice
  • pomažući novim korisnicima
  • prevođenje aplikacije i dokumentacije
  • pomažući s pakiranjem najnovijeg izdanja FreeCAD-a za vaš omiljeni operacijski sustav
  • pomažući drugima oko vas da otkriju FreeCAD.

Stranicahelp FreeCAD opisuje sve to s više pojedinosti. Od 2016. godine, FreeCAD također sudjeluje u Google Summer of Code.

Izvorni kod

FreeCAD može biti kompiliran na svim platformama koristeći CMake. Izvorni kod je LGPL licenciran i udomljen na GitHubi zrcaljen na GitLab and CodeBerg tamo se nalaze uputstva za Windows, Linux i MacOSX. Dokumentacija izvornog koda se nalazi ovdje, napravljena sa programom Doxygen, i dokumentirana na wiki stranici

O razvoju

Provjerite Development roadmap za vijesti o onom što se planira, Ispis promjena i Mape puta na FreeCAD trackeru kako biste vidjeli napredak ususret sljedećem izdanju ili Statistika projekta za još više informacija o FreeCAD bazi koda. Sva razvojna komunikacija događa se na Forumu, stoga ga svakako posjetite ako ste zainteresirani za sudjelovanje.