Главна страница

From FreeCAD Documentation
This page is a translated version of the page Main Page and the translation is 44% complete.
Outdated translations are marked like this.

Това е документацията на FreeCAD. Информацията кояте се съдържа тук е това което оформя документацията която се доставя с FreeCAD. Има два основни начина да преглеждате документацията: като проучвате потребителски центрове или като следвате ръководството. Това е работа в прогрес която се пише от общност от потребители и разработчици на FreeCAD. Ако намерите информация която е грешна или липсва, моля помогнете!

Потребителски центрове

Users hub: Тази страница съдържа документация полезна за всички FreeCAD потребители: списък на всички работни плотове, детайлни инструкции за това как да инсталирате и използвате FreeCAD програмата, уроци и всичко от което се нуждаете за да започнете.
Power users hub: Тази страница съдържа информация за напреднали потребители и хора интересуващи се от писане на скриптове на python. Тук ще намерите и хранилище за макроси, инструкции как да ги инстралирате и ползвате, както и повече информация за персонализирането на FreeCAD за вашите специфични нужди.
Developers hub: Тази страница съдържа информация за разработчици: Как да компилирате FreeCAD самостоятелно, как програмния код на FreeCAD е структуриран и как да го навигирате, и как да разработите нови работни плотове, или да вградите FreeCAD в своите приложения.

Ръководство

Ръководството на FreeCAD (на английски език) е друг, линеен начин да се представи информацията съдържана в тази документация. Направено е да бъде четено като книга и ще ви запознае постепенно със много други страници от горните центрове.

Електронна книга (pdf, също на английски език) също е на разположение.

Съдържание

Следващата таблица съдържа всички статии в тази документация които формират гръбнака на документацията доставена с FreeCAD програмата. Тя е на разположение на няколко езика:

Включете се

Как да помогнем

Има много работа в FreeCAD проекта, ако имате интерес да ни помагате. Има задачи за програмиране, за C++ или python програмисти, но има и много неща които можете да направите дори и да не можете да програмирате, като да пишете документация, да помагате на новодошлите, да превеждате приложението и документацията, да помогнете за окомплектоването на на последната версия на FreeCAD за вашата любима операционна система, или просто да помогнете на други хора около вас да открият FreeCAD. В помогнете на FreeCAD страницата има още детайли. От 2016 година насам, FreeCAD също участва в Google лято на кода.

The help FreeCAD page describes it all with more details. Starting from 2016, FreeCAD also participates in the Google Summer of Code.

Програмен код

FreeCAD може да бъде компилиран на всички платформи използвайки cMake. Програмния код е LGPL лицензиран и се пази на https://github.com/FreeCAD/FreeCAD и има инструкции за компилиране за Windows, Unix/Linux и MacOSX. Документацията за програмния код е на http://www.freecadweb.org/api/.

За разработката

Проверете Пътната карта за развитие за новини относно това което е планирано, в страниците на Дневника на промените и на Пътната карта от FreeCAD тракера за да видите прогреса към следващата версия, или Статистиките на проектите за още повече информация относно FreeCAD кодовата база. Цялата комуникация за разработката се случва във форума, така че бъдете сигурни да го посетите ако се интересувате да участвате.