Pomozite FreeCAD-u

From FreeCAD Documentation
This page is a translated version of the page Help FreeCAD and the translation is 55% complete.
Outdated translations are marked like this.

Introduction

Ako volite FreeCAD i ako želite možete pomoći u razvoju FreeCAD-a osim direktne donacije, postoji i više mogućnosti kako to možete ostvariti, čak i ako niste programer.

Although FreeCAD doesn't need money to be developed, donations can help the project to grow further and faster. The Donate page lists all the options you have to donate money to the project.

Radi na dokumentaciji

Pomozi u stvaranju, ispravci i proširenju dokumentacije. Ispravi greške, proširi ili korigiraj stranice koje su nejasne, napravi nove stranice ako nedostaju. Suradnja u FreeCAD wiki je jednostavna, na Wiki Stranice možeš naći osnovne upute i pomoć koja je potrebna za poćetak. Za uređivanje wiki stranice potrebno je se prijavi sa dozvolom za uređivanje. Možeš poslati upit na on the forum ili na IRC channel. Zabilježite, IRC kanal podrška je manja nego na forumu.

Par područja koja bi pozdravila vaš rad:

 • Na stranici Category:Command Reference/hr su popisane i dokumentirane sve FreeCAD naredbes. Većina ih sadrži malo ili nimalo informacija. Molimo pogledajte Wiki stranice za dobre primjere kako trebaju izgledati stranice naredbene dokumentacije.
 • U odjeljku Vježbe potrebni su primjeri kako koristiti radne površine. Ako ste razvili nešto super s FreeCAD-om, zašto ne dokumentirati kako ste to učinili za potomstvo?
 • Na FreeCAD bugtracker postoje otvorene karte s oznakom "dokumentacija" koje bi mogli koristiti sa ljubavlju za stvaranjem uputstava.

Dijelite svoje znanje o FreeCAD-u

Zajednica korisnika oko FreeCAD-a je još uvijek mala, ali već uključuje nekoliko naprednih korisnika koji rade vrlo važan posao pokazujući pridošlicama kako koristiti softver. Ako se počnete osjećati ugodno s FreeCAD-om, vaše bi znanje moglo biti vrlo vrijedno za druge, a možda i vi doprinosi važnim sredstvima kao što su:

 • Prikazivanje posla koji radite sa FreeCAD-om na forumu korisničkih izloga. Možete postavljati snimke zaslona i, što je još bolje, priložiti FreeCAD datoteke kako bi ih drugi mogli pregledati i razumjeti kako ste to napravili.
 • Snimanje videozapisa koji prikazuje kako ste napravili nešto zanimljivo u FreeCAD-u. Ovi videozapisi obično obavljaju sjajan posao u prikazivanju novih značajki.
 • Napišite tutorials opisujući ili podučavajući nešto zanimljivo. Vježbe možete pisati na vlastitom blogu, izravno na našem wikiju, ili čak na forumu.
 • Objavite na Mastodon društvenoj mreži otvorenog koda (i pratite FreeCAD tamo) ili na / groups / 416491481766626 Facebook zajednice.
 • Pogledajte najnovije postove FreeCAD-a na Reddit, 3dprinting.stackexchange, StackOverflow ... Pokušajte odgovoriti na njih i sudjelujte u raspravama koje dijele vaše iskustvo i informacije.
 • Budite prisutni na FreeCAD IRC kanalu ili drugim grupama za chat

Prevedi FreeCAD

Prevedite FreeCAD na svoj vlastiti jezik. Svi nizovi teksta FreeCAD sučelja mogu se lako prevesti na druge jezike. Trebamo samo nekoga tko zna te jezike i spreman je pomoći! Svi prijevodi se vrše putem Interneta na Crowdin.

Za detalje prevođenja pogledaj Localisation.

Prevedi dokumentaciju

Prevođenje je jednostavno, wiki FreeCAD podržava dodatak za prijevod koji vam omogućuje prevođenje osnovne stranice engleskog jezika na druge jezike.

Pojedinosti o prijevodu potražite u Localisation/hr#Prevedite_FreeCAD_dokumentacija.

Molimo vas budite sigurni da ste upoznati s osnovama wiki markiranja; pogledajte Pomoć:Uređivanje za referencu.

Zatim idite na WikiPages da se upoznate sa stilom koji se koristi u ovom wikiju, posebno kada je riječ o predlošcima.

Pomozite drugima da saznaju o FreeCAD-u

 • Razgovarajte o FreeCAD-u s drugim ljudima koji bi mogli biti zainteresirani
 • Pronađite zanimljive namjene za FreeCAD i dokumentujte to, na primjer, snimkama zaslona. FreeCAD je vrlo mlad i nema puno ljudi koji vide što mogu učiniti s njim. Ako ste već ljubitelj FreeCAD-a, sigurno znate neku zgodnu stvar koju FreeCAD može učiniti. Pomozite nam da to pokažemo drugima!
 • Držite se na forumu i pomažete pridošlicama u rješavanju osnovnih pitanja
 • Pišite udžbenike, snimite video zapise itd., Prikazujući što radite sa FreeCAD-om
 • Doprinosi s datotekama, crtežima, itd. Još uvijek nam nedostaju dobri primjeri datoteka onoga što se može učiniti s FreeCAD-om
 • Pomoć u promociji FreeCAD-a na GitHubu putem "Uloga" i "Gledanje" / FreeCAD FreeCAD repozitorij

Prijavi greške i pitaj za zanimljive značajke

Iako je mjesto za prijavljivanje potvrđenih grešaka i sugeriranje novih značajki na kraju FreeCAD Tracker, uvijek najprije objavite izvještaje o pogreškama i zahtjeve za značajke na forumu za pomoć. Kako biste uštedjeli vrijeme programerima (pokretanje rješavanja problema s greškama može dugo trajati) i izbjeći frustracije jer vaš problem nije riješen onako kako biste željeli, pročitajte sljedeće:

 • Zahtjevi o pogreškama i značajkama obrađuju se u istom trackeru. Samo označite problem "bug" (nešto što ne radi kako bi trebalo) ili "značajka" (nešto što nema, ali mislite da bi bilo dobro imati)
 • Iako ste izvorno mogli slati anonimno, nažalost, ovo je moralo biti otkazano zbog neželjene pošte. Sada, ako želite stvoriti / urediti ulaznice, morat ćete stvoriti račun. Tada ćete prema zadanim postavkama biti obaviješteni kada netko doda bilješke u problem. U mnogim slučajevima osoba koja će se nositi s bugom trebat će više informacija.
 • Pri prijavljivanju pogreške, najvažnija stvar je omogućiti programerima da je reproduciraju. Budite sigurni da uključite točne korake potrebne da se bug dogodi, tako da druga osoba može učiniti isto i vidjeti kako se bug događa i na njegovom računalu. Ako programer ne može vidjeti grešku, ne može je riješiti.
 • Uključite i informacije koje mogu pomoći programerima da pronađu problem, poput operativnog sustava na kojem pokrećete FreeCAD, točnu verziju FreeCAD-a i relevantne biblioteke. Molimo objavite sve podatke pomoću gumba "kopiraj na dasku za isječak" u izborniku Pomoć (izbornik) → o dijalogu FreeCAD i učinite to s radne ploče Part ili PartDesign.
 • Bez obzira koliko ste sigurni da ste pronašli grešku, uvijek prvo razgovarajte o pogreškama na forumu pomoći.
 • Prije nego što pošaljete zahtjev za značajkom, uvijek prvo razgovarajte s drugim korisnicima na Otvorenom forumu za raspravu kako biste mogli završiti sa odlučnijim prijedlogom, s više šansi zainteresirati programera da ga implementira.
 • Ne zaboravite da FreeCAD razvijaju volonteri koji svoje slobodno vrijeme koriste za rad na njemu. Iako se svi trude kako bi napravili najbolju moguću aplikaciju, vaše izvješće o programskim pogreškama može biti tretirano s malim prioritetom ili poništeno ako ne možete dati dovoljno informacija, a vaš zahtjev za značajku može se odgoditi ili čak odbiti ako nijedan programer nema interesa za njegovo provođenje ili ako bi to zahtijevalo nerealnu količinu posla.

\

Triage bugs

There are dozens of bugs reported on GitHub weekly. It takes a lot of time to read them, categorize them, verify if the issue is reproducible, see if some easy actions can be done, or ask the person who posted the issue to provide more information. Helping to triage is easy, just head over the GitHub and start commenting on any issue where you think you might be able to help!

Dizajnerska djela

Pogledajte Umetničko djelo stranicu za upute o dizajniranju ikona za FreeCAD.

Program!

Kod za pisanje za FreeCAD nije težak i ne trebate nikakvo dopuštenje, odmah možete početi raditi na nečemu što želite, a zatim pošaljite zakrpu na tracker ili zatražite spajanje iz git podružnice. Da biste izbjegli glavobolju, prvo trebate ispuniti sljedeće preduvjete:

 • FreeCAD ide svojim tempom i ima vrlo mali tim programera. Nemamo toliko vremena koliko bismo željeli posvetiti FreeCAD-u, a stvari se ne planiraju unaprijed; gotovi su kad neki programer smatra da to odgovara i kada nađe vremena za to. Stoga ne održavamo popis zadataka koje je potrebno obaviti. Na vama je samo da pronađete nešto što biste željeli učiniti, na primjer, nedostatak koji želite ispraviti ili malu značajku za koju mislite da nedostaje. tracker također sadrži neke stavke koje još uvijek nisu dodijeljene nikome.
 • Prije nego što počnete kodirati FreeCAD, morate dobro znati kako FreeCAD radi. To se čini očitim, ali ako ne znate kako to treba raditi, nećete znati što interno raditi ili kako to učiniti.
 • Gotovo sve se može učiniti bilo u Pythonu ili C ++. Interni podaci rade gotovo isto u oba jezika. Predlažemo da pročitate stranice Power users hub, čak i ako idete kodirati u C ++, jer će vam pružiti dobar pregled internih podataka.
 • Ako ćete raditi na C ++, prvo provjerite da li možete bez problema sastaviti FreeCAD.
 • Predstavite se drugim programerima. FreeCAD je prije nego što je išta društveni projekt, o njemu ćemo raspravljati o mnogim stvarima na forumu prije nego što ga implementiramo i uvijek je najbolje razgovarati o svojim idejama i reći ljudima što planirate učiniti prije zapravo to radim. Imamo i [irc: //chat.freenode.net/freecad IRC kanal], ali forum je jedino mjesto na kojem možete upoznati sve programere.
 • Od 2016. godine FreeCAD također sudjeluje u Google Summer of Code. Svakako provjerite naše ideje tamo ako ste zainteresirani za sudjelovanje u sljedećem izdanju.

Create models

FreeCAD features a Models library that is free and open to everyone. Why not add some useful parts there, that could be reused by others? Be sure to create models yourself from scratch, to keep the library 100% free of possibly copyrighted or non-free components.