O FreeCAD-u

  From FreeCAD Documentation
  This page is a translated version of the page About FreeCAD and the translation is 53% complete.
  Outdated translations are marked like this.
  Freecad default.jpg

  FreeCAD je program za parametarsko 3D modeliranje CAD opće namjene. Razvoj je potpuno Otvorenog koda (LGPL licenca). FreeCAD je namijenjen Inženjerima strojarstva i Dizajnerima proizvoda, ali se također uklapa u širi raspon upotreba kao što su arhitektura, analiza konačnih elemenata,3d ispisa ili drugi zadaci.

  FreeCAD podržava alate koji sliče ovima na Catia, SolidWorks ili Solid Edge. Zbog toga spadaju u kategoriju MCAD, PLM, CAx i CAE. To je feature based parametric modeler sa modularnom "software" arhitekturom koja omogućuje dodatne funkcije bez promjene jezgre sistema.

  Kao kod većine modernih 3D programa CAD za modeliranje on ima nekoliko komponenti za pravljenje 3D modela iz 2D nacrta ili pravljenje 2D nacrta iz 3D modela. Uostalom direktno 2D crtanje kao u AutoCAD LT nije u fokusu ovog programa, kao i stvaranje animacija ili površina sa prirodnim izgledom Maya, 3ds Max, Blender ili Cinema 4D mada u budućnosti ni to nije isključeno.

  Jedan smjer na kojem FreeCAD radi je korištenje Open-Source biblioteka, koje razna područja Scientific Computing pokrivaju. Od toga OpenCascade, jedan snažni CAD-Kernel, Coin3D, set alata za razvoj 3D grafike kompatibilan saOpen Inventor, Qt, svijetski poznati UI framework, i Python,jedan od najboljih programerskih jezika. FreeCAD se može kao bilioteka koristiti također i u drugim programima.

  FreeCAD je potpuno više sistemski program multi-platform, trenutno radi na Windows i Linux/Unix i Mac OS sistemima, sa istim izgledom i istom funkcionalnošću na svim platformama.

  Za više informacija o mogućnostima FreeCAD-a pogledajte Lista Osobina, latest release notes Prvi koraciili pogledajte Slike zaslona.

  O FreeCAD projektu

  FreeCAD projekt je pokrenut 2001 godine, Više se nalazi na stranici history.

  FreeCAD je podržavan i razvijan od zajednice oduševljenih programera i korisnika (pogledajte na stranici) contributors. Oni rade na FreeCAD-u volonterski u svom slobodnom vremenu. Oni ne mogu garantirati da će FreeCAD sadržavati sve što bi vi željeli ali će dati najbolje od sebe što mogu! Zajednica je skupljena na stranici FreeCAD forum, gdje se i najviše ideja i odluka diskutira. Slobodno nam se PRIDRUŽITE!

  About the FPA

  The FreeCAD project is also supported by a non-profit organization, the FreeCAD project association (FPA). The FPA is an independent body created by some FreeCAD veterans in 2021 to collect donations and other resources to support the project and its community, to help protect that community and allow it to continue developing in the best conditions, and to represent the project against other bodies such as companies and institutions.