За FreeCAD

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page About FreeCAD and the translation is 23% complete.
Outdated translations are marked like this.
Freecad default.jpg

FreeCAD е програма за параметрично 3D CAD моделиране. Разработва се изцяло под Отворен Код (LGPL License). FreeCAD и е с основен фокус механичното инжинерство and дезайн на продукти но има широк диапазон приложения, като например в архитектурата, роботиката и т.н.

FreeCAD има инструменти подобни на Catia, SolidWorks или Solid Edge, и затова попада в категорията на MCAD, PLM, CAx и CAE програми. Базира се на параметричното моделиране на обекти. FreeCad има модулна софтуерна архитектура, която позволява лесно добавяне на нови функции без промяна на самата програма.

Както и други модерни програми за 3D CAD моделиране има много 2D инструменти за да позволи чертането на 2D фигури, и за извличането на 2D чертежи от 3D моделите. От друга страна, директното чертане на 2D чертежи (подобно на AutoCAD LT) не е основния фокус на FreeCad, нито пък е анимирането на органични форми (подобно на Maya, 3ds Max, Blender и Cinema 4D). В бъдещето, благодарение на адаптивноста и модуларната си структура, FreeCAD може да стане полезен и в тези области.

FreeCAD изполва многото богати библиотеки с отворен код в областта на Научната информатика (Scientific Computing). Сред тях са OpenCascade - мощно CAD ядро, Coin3D, версия на Open Inventor, Qt, известната UI framework, и Python, един от най-добрите езици за скриптиране. Самият FreeCAD може да се използва като библиотека от други проекти.

FreeCAD е независим от плаформата си(multi-platform), и в момента работи на Windows, Linux/Unix и Mac OSX, с еднакъв изглед и функционалност.

За повече информация за възможностите на FreeCAD's вижте страниците списък със способности, последно добавените инструменти или "Как да започнем", или вижте още скрийншот-и.

За проекта FreeCAD

Проектът FreeCAD е започнат през 2001. Историята му е описана тук.

FreeCAD се поддържа и развива от общност от ентусиасти програмисти и портребители (вижте страницата contributors за списък). Те работят върху FreeCAD на доброволни начела в свободното си време. Те не могат да гарантират че FreeCAD съдържа или ще съдържа всичко което ще желате, но ще направят всичко възможно по въпроса! Общноста се събира на FreeCAD форум-а, където се обсъждат идеи и се взимат решения. Каним ви да се присъедините към нас!

Arrow-left.svg Online Help Startpage/bg
Feature list/bg Arrow-right.svg